Freestyle snowboarden

mooie-snowboard

Iedereen weet wel wat snowboarden is. Je gaat met je snowboard een besneeuwde berg af en glijdt richting de finish waar je aan het einde een lekker biertje kan drinken. Maar heb je ook wel eens gehoord van freestyle snowboarden? Hierbij doe je verschillende trics en trucs met een snowboard op een besneeuwde halfpipe. Je gaat van links naar recht en probeert veel vaart te maken. Als je wil gaan freestylen heb je andere soort binden op je snowboard zitten dan bij een normaal snowboard. De snowboard bindingen moeten namelijk flexibeler zijn. Hierdoor sta je iets losser en kan je makkelijker je board omhoog krijgen.

Verschillende trics en trucs

Freestylen is niet zoals snowboarden aan één stuk door naar beneden glijden. Bij freestylen gaat het vooral om de trics, trucs en stunts die je doet. Denk hierbij aan je board zo hoog mogelijk optillen in de lucht, maar ook aan salto’s en verschillende draaiingen. Het hoeft niet allemaal in de lucht te zijn. Bij bijvoorbeeld alpineboarden, wat onder de categorie freestylen valt, gaat het vooral om zoveel mogelijk snelheid maken en scherpe bochten maken. Het is dus wel iets anders dan lekker de sneeuw afglijden op je eigen tempo. Je bent met freestylen meer bezig met de stunts die je doet dan naar beneden gaan.

Olympische spelen

Freestyle snowboarden is ook een olympische sport. En dan natuurlijk een olympische wintersport, want je kunt de sport alleen maar uitoefenen als er ook sneeuw ligt. Daarnaast heb je ook het NK voor freestyle snowboarden, dat jaarlijks wordt gehouden in de Alpen. Bij de Olympische spelen moet je de volgende onderdelen onder de knie hebben; big air, slopestyle en de halfpipe. Big air is een grote schans waar je vanaf springt en hierbij zoveel mogelijk stunts doet in de lucht. Slopestyle is een baan met allerlei hindernissen waar je overheen moet en hierbij verschillende stunten kan uitoefenen. En als laatste heb je de halfpipe waarbij je van links naar rechts kan en elke keer als je hierbij omhoog komt een stunt uitoefent.