Palletstelling, het beste voor de opslag met pallets

Bij het transport en de opslag van goederen worden vaak pallets gebruikt. Op het Europese vaste land is de meest gebruikte palletmaat 80 bij 120 cm, de europallet genoemd. De meest gebruikte maat in het Verenigd Koninkrijk is 100 bij 120 cm. Vaste maten zijn wel zo prettig, want dan je daar rekening mee houden bij de planning van de belading van vervoermiddelen, zoals vrachtauto’s. Voor het verplaatsen van pallets, bijvoorbeeld in een magazijn, worden vorkheftrucks, reachtrucks, hoogbouwtrucks en palletwagens gebruikt. Voor de opslag worden in het algemeen magazijnstellingen gebruikt, die voor pallets zijn gemaakt: de palletstellingen.

Vorm van de palletstelling

Zoals al gezegd, is een palletstelling een type magazijnstelling die voor de opslag van goederen op pallets wordt gebruikt. Deze stelling bestaan uit staanders, liggers, borgpennen en vloerankers. De staanders en liggers komen in diverse afmetingen. Ook het draagvermogen varieert. De diepte-afmeting kan variĆ«ren, maar de meest gangbare is 110 cm en is bedoeld voor de eerdergenoemde europallets. Men kan legborden in stellingen plaatsen, opdat zo’n stelling ook voor de opslag van goederen kan dienen, die niet op pallets zijn geplaatst. Zo kan een palletstelling flexibel worden ingezet. Voor de genoemde legborden wordt meestal metaal of hout gebruikt. Houten legborden worden ook wel vlonders genoemd.

Waar opletten bij de aanschaf?

Ook palletstellingen kunnen online worden besteld. Ze zijn betrekkelijk eenvoudig in elkaar te zetten. Daarbij dient erop te worden gelet, dat ze aan alle Europese veiligheidseisen voldoen. De wettelijk verplichte dieptemaat is 110 cm. Qua hoogte dien je uiteraard rekening te houden met de hoogte van het magazijn en hoe hoog je machine komt om pallets in de stelling te plaatsen. De hoogtes voor de staanders zijn normaliter tussen de 200 en 800 cm, maar afwijkingen zijn mogelijk. Kijk de vloer na waarin de staanders worden vastgezet. Als een stelling hoger is dan 250 cm, dan is het gebruik van vloerankers verplicht.